Stap 4: Verwerken van informatie
Op deze pagina gaan we het hebben over de vierde stap in de onderwijsdoelen over informatievaardigheid, die opgesteld zijn door SLO.
Onderbouw
- woordweb maken
- tekeningen om te laten zien wat er is gevonden aan informatie
- in de vorm van bijvoorbeeld een interview vraag en antwoord (vraag en antwoord spel)
De kinderen hebben informatie opgezocht en verschillende antwoorden gevonden. Dit kan je verwerken door de kinderen in een kringgesprek te laten vertellen waar ze achter zijn gekomen. Je kan ook met de kinderen een woordweb maken om de bevindingen te laten zien. Een woordweb zou je bijvoorbeeld kunnen maken in ProWise. Daarbij zou je ook plaatjes kunnen gebruiken.
Ook zou je de kinderen kunnen laten tekenen wat ze hebben gevonden. Je kan deze tekeningen dan inzetten met een Green Screen.
De (social) media die je ook zou kunnen inzetten bij deze stap, zijn bijvoorbeeld Story Jumper of Vloggen.
Middenbouw
- presententie maken (PowerPoint, Prezi, vlog, blog, etc.)
- vergelijken van informatie met wat er al bekend was, naast elkaar zetten van bevindingen
- Literatuurlijst/bronnenlijst met gebruikte boeken/sites
De kinderen hebben informatie opgezocht over het gegeven onderwerp en hebben naar een antwoord gezocht voor de probleemstelling. De bevindingen zetten ze in een presentatie en ze gaan bekijken wat het verschil is tussen wat ze al wisten en waar ze nu achter zijn gekomen. De uiteindelijke ‘oplossing’ komt aan het einde van de presentatie aan bod. De kinderen zouden bijvoorbeeld hun presentatie kunnen maken in PowerPoint of in een vlog
De (social) media die je ook zou kunnen inzetten bij deze stap, zijn bijvoorbeeld Padlet, Blog, Vlog, Prezi, PowerPoint, PowToon, Jilster, ProWise, NearPod en ‘Zelfkrantenmaken.nl’.
Bovenbouw
- presententie maken (PowerPoint, Prezi, vlog, blog, etc.)
- vergelijken van informatie met wat er al bekend was, naast elkaar zetten van bevindingen
- Literatuurlijst/bronnenlijst met gebruikte boeken/sites (evt. volgens APA richtlijnen)
De kinderen hebben informatie opgezocht over het gegeven onderwerp en hebben naar een antwoord gezocht voor de probleemstelling. De bevindingen zetten ze in een presentatie en ze gaan bekijken wat het verschil is tussen wat ze al wisten en waar ze nu achter zijn gekomen. De uiteindelijke ‘oplossing’ komt aan het einde van de presentatie aan bod. De kinderen zouden eventueel in plaats van een presentatie een website kunnen maken. Deze kunnen ze maken in een groepje of individueel.
De (social) media die je zou kunnen inzetten bij deze stap , zijn bijvoorbeeld Padlet, Blog, Vlog, Prezi, PowerPoint, PowToon, Jilster, ProWise, NearPod en ‘Zelfkrantenmaken.nl’.
De tools uit dit artikel kan je vinden op:
Maak jouw eigen website met JouwWeb