Stap 1: informatieproblemen formuleren
Op deze pagina gaan we het hebben over de eerste stap in de onderwijsdoelen over informatievaardigheid, die opgesteld zijn door SLO.
Onderbouw
Als u met de onderbouw wilt gaan werken aan informatievaardigheid, is het handig om eerst gaan kijken naar de doelen die SLO heeft vastgesteld.
Voor de onderbouw zijn de doelen als volgt:
- Vertellen wat over het onderwerp bekend is.
- Bedenken van vragen.
Lesidee
Voordat je de les begint, kun je met de kinderen gaan kijken naar een praatplaat om de voorkennis van de kinderen te activeren. In ProWise kun je een woordweb maken over het onderwerp. In het woordweb worden dingen gezet, die kinderen al weten over dit onderwerp. Voor de visuele ondersteuning van de kinderen is het fijn om bij de woorden ook plaatjes te zetten van de genoemde woorden. Deze woorden kunnen via ProWise in Google afbeeldingen worden gezocht (zie de afbeelding hieronder). Vervolgens kun je met de leerlingen een lijst maken, over dingen die de kinderen nog willen leren over het onderwerp. Aan de hand van de dingen, die de kinderen nog willen weten, kunnen vragen opgesteld worden.
Welke tools kun je hierbij gebruiken?
- ProWise
- Google afbeeldingen

Middenbouw
De doelen voor de middenbouw, als het gaat over informatievaardigheid, zijn als volgt:
- Nagaan wat je al weet over het onderwerp.
- Afbakenen van het onderwerp.
- Opstellen van een passende informatievraag.
- Oriëntatie op verschillende soorten vragen (bijv. open of gesloten)
Lesidee
Tijdens het begin van de les kun je een filmpje van bijvoorbeeld het Klokhuis laten zien om de voorkennis van de kinderen te activeren. Aan de hand van dit filmpje kunnen de kinderen laten weten wat ze al weten over dit onderwerp. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Padlet (zie de afbeelding hieronder). Aan de hand van de Padlet kun je een onderverdeling maken in de onderwerpen. In groepjes kun je de kinderen een informatievraag laten formuleren. De informatievragen kunnen vervolgens klassikaal worden besproken. Op dit moment wordt ook nagegaan of het goede vragen zijn of niet. Als er kinderen zijn, waarbij de informatievraag nog niet helemaal goed is, kunnen zij deze nog aanpassen.
Welke tools kun je hierbij gebruiken?
- Schooltv (à klokhuis)
- Padlet
- Vragenmachientje (radbout universiteit)

Bovenbouw
De doelen voor de bovenbouw, als het gaat om informatievaardigheid, zijn als volgt:
- Formuleren van een informatievraag vanuit een informatiebehoefte.
- Formuleren van deelvragen in relatie tot de informatievraag.
Lesidee
De leerlingen kunnen individueel in Padlet aangeven wat ze al weten over het onderwerp. Vervolgens gaan ze in groepjes een woordweb maken de dingen die ze al weten over het onderwerp. Dit kunnen ze doen op de tablet met de app ‘Simplemind’. Door middel van een woordweb creëren de kinderen al deelonderwerpen, die later van pas kunnen komen als de kinderen deelvragen moeten gaan noteren. De kinderen vormen voor zichzelf een informatievraag aan de hand van vooraf gestelde eisen. Deze eisen kun je zelf van te voren vaststellen.Tot slot vormen de kinderen deelvragen, die ze nodig hebben om de informatievraag te beantwoorden.
Welke tools kun je hierbij gebruiken?
- Simplemind
- Padlet
- ProWise
Maak jouw eigen website met JouwWeb