Stap 2: Zoekstrategieën bepalen
De eerste stap van de big 6 theorie is een informatieprobleem formuleren. Als dit gedaan is, moeten er zoekstrategieën bepaald worden. Maar wat is nu een goede zoekmachine voor de juiste leeftijd? Hieronder is dit uitgewerkt in 3 verschillende fases: de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.
Onderbouw
Kleuters kunnen niet tot amper lezen. Als zij iets op willen zoeken moet dit op een visuele manier. Dit kan bijvoorbeeld via boeken. Als kleuters informatie op willen zoeken door middel van internet, kan dit ook. Er zijn verschillende sites waarbij je informatie op kunt zoeken door een titel of onderwerp in te spreken. Dit is uiterst geschikt voor kleuters.
Denk hierbij aan de website www.youtube.com. Kinderen kunnen zelf een onderwerp inspreken met als resultaat verschillende filmpjes. Ook is www.netwijs.nl een goede site voor kleuters. De leerlingen hebben hier wel opstart hulp nodig. Op www.google.nl kunnen kleuters onderwerpen inspreken. Vervolgens zijn de zoekresultaten wel te ingewikkeld voor leerlingen. Ook de site www.jeugdbieb.nl is voor de kleuters geschikt om informatie op te zoeken. De kinderen kunnen op een afbeelding klikken waar ze naar opzoek zijn. Op deze manier hoeven de kleuters het niet te lezen. Ook kunnen ze woorden intypen in de zoekmachine wanneer zij dit al kunnen.
Middenbouw
In de middenbouw zijn de leerlingen een stuk taliger. Ze kunnen lezen, informatie opzoeken en verwerken. Er zijn verschillende zoekmachines die gebruikt kunnen worden bij deze leeftijd. Denk hierbij aan www.wikikids.nl. Dit is Wikipedia voor kinderen. Terwijl Wikipedia gebruik maakt van een vrij moeilijke woordkeuze, is Wikikids kindvriendelijker qua woordkeuze.
Www.jouwzoekmachine.nl is ook een goede zoekmachine voor de middenbouw. Leerlingen kunnen hun eigen leeftijd invoeren en daaruit wordt informatie gefilterd. Verder kunnen de leerlingen ook op www.schooltv.nl en www.youtube.com informatie zoeken doormiddel van het bekijken van filmpjes. De leerlingen hoeven alleen maar het onderwerp in de zoekmachine te zetten, waar zij een filmpje over zoeken en dan krijgen zij meteen een hele lijst met geschikte filmpjes voor kinderen. Ook kunnen de leerlingen de site www.jeugdbieb.nl gebruiken. Zij kunnen hierop een bepaald onderwerp aanklikken doormiddel van een afbeelding of ze kunnen hun onderwerp intypen in de zoekmachine.
Bovenbouw
Voor de bovenbouw zijn bijna alle zoekmachines beschikbaar. De leerlingen kunnen zelf de keuze maken wat ze goede informatie vinden en wat niet. Ook moeten de leerlingen leren of informatie betrouwbaar is. Dit geldt echter ook voor de onder,- en middenbouw.
Sites die te gebruiken zijn voor de bovenbouw zijn: www.bing.com, www.wikipedia.nl en www.mediawijzer.net. Hier is verschillende informatie op te vinden. Ook kunnen leerlingen veel vinden op www.google.nl. Zo kunnen de leerlingen uit verschillende bronnen kiezen en deze met elkaar vergelijken voor bijvoorbeeld betrouwbaarheid. Tenslotte is www.jouwzoekmachine ook prima voor leerlingen uit de bovenbouw. De site www.wikikids.nl zou in sommige gevallen ook geschikt kunnen zijn voor de bovenbouw, maar over het algemeen zouden de kinderen dan sneller de site www.wikipedia.nl gebruiken. Ook kunnen de leerlingen informatie zoeken d.m.v. filmpjes. Hier kunnen de kinderen de sites www.schooltv.nl en www.youtube.com voor gebruiken. De site van schooltv is meer schoolgerelateerd dan YouTube en is hierdoor veiliger in gebruik. Op YouTube kunnen de kinderen natuurlijk van alles vinden, waardoor het minder veilig is.
Vind je het belangrijk dat data niet op wordt geslagen. Gebruik dan de site www.duckduckgo.nl. Dit is een anonieme zoekmachine. Deze zoekmachine is geschikt voor zowel de onderbouw, middenbouw als bovenbouw.
Er is zijn dus per bouw genoeg zoekmachines die door de leerlingen zelf gebruikt kunnen worden om informatie op te zoeken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb